Rеality bites*

Кажи ми какво гледаш, за да ти кажа какъв си
15 дек 2005 17:11,
Rеality bites*
1) Насуби в момент на истерия 2) Прислужничка в "Infarto" 3) Тарантула в устата на участничка във Fear Factor 4) Публичен линч по "El Telepolicial" 5) и 6) Кадри от Дърти Санчез и Дъ Дюдсонс 7) Момиче в първи сексуален контакт
Ако Биг Брадър ви се струва върхът на риалити айсберга, прочетете тази статия докрай. Може би ще разберете, че истинското риалити е все още нещо непознато на нас.

Хиляди баби стискат устни (поради липса на зъби), пускат смс-и и тракат по тенджери заради разврата в Биг Брадър. Активистки ще бесят Елена, а Миро доби статуса ако не на Исус, то поне на един модерен мъченик, един малък светия.

(Остава му май само да се саморазпъне на кръст, за да покаже на съпругата си колко я обича). Вълна от журналистически писания заляха пресата особено през първия сезон на шоуто, а голяма част от тях описваха падението на българския ефир и култура. Но къде е истината?

Биг Брадър ли е най-бруталната програма, бълваща ерес и разврат сред населението? Или невинните младежи от Стар Академи? Човече, виж само какво гледат хората по света. Нека видим някои от най-бруталните моменти в историята на риалити телевизията.

Докато ние си имаме къща на Биг Брадър, в Германия си имат цяло Биг Брадър село, в което съквартирантите могат да останат и цял живот.

Всяка седмица зрителите гонят един съквартирант и вкарват друг. Това означава, че ако си харесван, си оставаш в селото завинаги. Първият път, когато има секс, пресата гръмва с нещо подобно на “Сексът в къщата вече не е мираж“. Популярна фраза, а? След няколко седмици в Къщата има толкова много секс, между различни двойки, че на никой не му пука. Двойка, успяла да се задържи дълго време в селището, дори планува да си има дете.

Ако имаше действително практикуваща Женевска конвенция, продуцентите на едно японско шоу най-вероятно биха били обявени за световно издирване от Интерпол.

Из световния мир се носи слуха, че японците компенсират ниския си ръст с голяма извратеност и може да се каже, че има нещо вярно, ако се съди по това, което гледат. Става дума за шоуто на комедианта Насуби. Само че на него хич не му е било смешно.

Насуби се явява на кастинг за експеримент, при който човек трябва да изкара няколко месеца, затворен в апартамент. Той е избран и изпратен в стая с четири стени, без никакви мебели, като само един час след влизането му продуцентите му отнемат всички дрехи и той остава чисто гол.

Целта е всеки ден да надписва пощенски картички и ако успее със задачката, печели различни суми пари. Насуби е наясно, че няма да бъде пуснат от стаята, докато не успее да спечели сумата от 1 милион йени (около 8500 долара). Това, което той не знае, е че всяка вечер го дават по телевизията пред аудитория от 17 милиона души. Мъката му продължава 15 месеца.

Гаврата с личността му е огромна, да не говорим, че през първите две седмици Насуби не слага нищо в устата си, а след това е принуден да яде кучешка храна, за да оцелее. И това е деликатесът. В повечето случаи яде ориз. Продуцентите пускат и сайт в Интернет, където юзърите могат да гледат 24 часа какво се случва в стаята.

Екип от 50 души се грижи за цензурата в реално време. Да не забравяме, че Насуби е гол цели 15 месеца. След като телевизионен канал открива мястото, където японецът е държан, продуцентите го местят на друго място. След 15 месеца Насуби излиза на свобода и се превръща в един от най-популярните комици в Япония.

В сравнение с това американското шоу „Who's your daddy“ (Кой е баща ти?) е като детска забава.

В него изоставено от баща си дете се среща отново с него. Само че и тук има малка уловка. Всичко е нагласено така, че самото дете (вече на възраст около 30) да не може да познае родния си баща.

На жертвата се представят 8 мъже на почти една и съща възраст, като само един от тях е истинският татко, а останалите са просто добри актьори. След серия от тестове и експерименти, детето трябва да познае баща си... и нерядко остава разочаровано, защото и актьорите дават най-доброто от себе си. В края има разтърсващ хепи енд и цяла Америка се дави в сълзи.

Подобно семейно шоу е и „Be my baby“. Тук младо момиче в тийнейджърска възраст, забременяло погрешка, решава да даде бебето си на двойка, която не може да има деца. Няколко двойки осиновители преминават през какви ли не изпитания, за да докажат на майката, че те са най-подходящи за родители на новороденото.

Шоуто започва да се снима няколко месеца преди момичето да роди и проследява цялата й бременност, включително и раждането. Накрая няма хепи енд. Майката се подписва, че се отказва от детето си пред 32 милиона зрители и отново цяла Америка се дави в сълзи.

В поредното семейно риалити „Temptation Island“ („Островът на изкушенията“) не плаче никой, освен самите семейства. Десетина двойки мъже и жени, повечето от които женени или със здрави интимни връзки помежду си, биват отвеждани на самотен тропически остров.

Мъжете живеят от едната страна на острова, а жените от другата. На всяка от двете групи се довеждат съответно по един отбор манекени и манекенки, които се опитват да изкарат семейните от правия път. Всяка вечер флиртовете на участниците се прожектират на техните половинки от другата страна на острова. След шоуто малко двойки успяват да оцелеят и да продължат семейното съществуване.

Cheaters“ (Прелюбодейци) може да бъде гледано и у нас по Reality TV. Отново темата е изневяра, като тук подозрителният партньор се обръща към предаването, което наема детектив, за да се разбере изневерява ли му половинката или не. Това, което може би не знаете е, че шоуто е спряно, след като водещият е наръган в корема с нож от ядосан съпруг. За щастие, оцелява.

Бразилците обаче са далеч по-безскрупулни в техния вариант на шоуто , което се нарича „Fidelity test“ (Tест за вярност). Там не е нужно да изневеряваш на половинката си, защото изневярата идва сама при теб. Особено ако си мъж.

Шоуто действа на принципа на скритата камера. Сластна красавица пристига при женен мъж с цел да го свали за час-два и да го заведе в първата хотелска стая, където да правят див секс. Според запознати, никога не се е стигало до момент, в който на красавицата да са й нужни повече от 20-30 минути, за да накара жертвата да захапе стръвта. Интересното е, че съпругите сами се обаждат в шоуто, с цел да тестват мъжа си.

Експериментът продължава до последния момент преди реалния секс, когато и двамата са голи и няма никакво съмнение, че ще има полов акт. Куриозен е фактът, че над половината заловени мъже молят продуцентите да им разрешат да си свършат работата до края, след като така или иначе са снимани и съпругите им ще разберат. Това, разбира се, не се случва.

След като минахме през семейните драми, е време да свърнем леко настрани към риалити телевизията, която те кара да вдигнеш адреналин, дори и само докато гледаш. Всички знаят шоуто "Fear Factor", което се завъртя по Нова Телевизия у нас. Гълтане на паяци, ядене на червей, пълзене на 300 метра височина, въобще неприятни нещица. Шоуто става толкова популярно в Щатите, че дори му правят музей. Сега пък подготвят и продължението му, което ще е подобно, но героите ще са само военни, служили в Ирак.

В Русия също си имат риалити. Дават ви една кола, която вие на практика крадете. Почти веднага полицията тръгва да ви преследва. Макар да са наясно, че става дума за шоу, руските ченгета не се свенят да използват заредени с истински амуниции автомати Калашников в опитите да ви спрат. Все пак, стрелбите са рядкост и то никога в купето на колата, а по-скоро в нейните гуми. Ако успеете да издържите 35 минути, без да бъдете заловен, печелите колата.

В страната, където всяка година има по 5 500 неразкрити убийства, са спечелени едва 3 автомобила. Веднъж продуцентите на шоуто канят „професионален“ крадец, който разкарва полицаите повече от 40 минути, но вместо да го оставят на мира, ченгетата се ядосват и викат двойни подкрепления. Мръсен номер, а?

Криминальная Россия“ обаче е далеч по-сериозно предаване от това да преследваш крадец по улиците на Москва. Екип журналисти развеждат масови убийци по местопрестъпленията им и ги карат да правят възстановки на зверствата, които са правили. В страната има толкова престъпления, че екипът без проблем представя всяка седмица поредния убиец пред жадната за риалити Русия.

El Telepolicial“ е поредното риалити крими, което този път идва от далечна Боливия. Шоуто се излъчва в праймтайм всяка събота вечерта и показва най-вече неиндетифицирани жертви на убийства, катастрофи и злополуки, като идеята е, хората, познавали жертвите приживе, да се обадят и да ги разпознаят. Често шоуто показва кадри с публични линчове или интервюта на роднините на убити от психопати хора.

Protect & Serve“ е полицейско шоу по Reality TV и е най-популярното досега риалити шоу за престъпления. Нерядко можете да гледате как застрелват и полицай. Годишно 140 служители на закона намират смъртта си при изпълнение на обществения дълг в латиноамериканската страна. От телевизията най-вероятно си скубят косите, че не могат да сложат камера на всеки полицай, за да излъчат сетния му миг пред многомилионната аудитория.

Една от най- “мръсните“ скрити камери в света е в Мексико. Предаването се нарича „Infarto“ (Инфаркт) и наистина на няколко пъти е било на ръба да докара такъв на участниците в него.

Докато при другите скрити камери хората се разсмиват с облекчение на края, тук жертвите се разревават от успокоение, че всичко това е лъжа.

В един от епизодите млад мъж се подлага на тестове за ново лекарство. На него и на съседа му по легло дават едно и също лекарство. След 5 минути „колегата“ му изпада в кома и „умира“.

Човекът, знаейки, че е взел същото лекарство, започва да изпитва силна агония единствено от самовнушението, че той е следващият. На всичкото отгоре, лекарите му обясняват съвсем спокойно, че ще получи инфаркт и това е неизбежно. След края на шоуто се налага човекът да бъде успокояван с часове.

Същият стрес преживява и прислужничка, която се отзовава на обява да гледа болна жена, изпаднала в кома. След няколко дни тя открива, че жената е държана в изкуствен сън от злия й съпруг. Жената се примолва на прислужничката да я освободи бързо, защото иначе мъжът й ще ги убие и двамата. Разбира се, „злият съпруг“ се завръща и слугинята едва не получава съвсем истински инфаркт при мисълта, че може да бъде убита.

Подобно шоу има и в Щатите - „Scare Tactics“, където главни жертви са лековерни американски тийнейджъри. Една от най-популярните истории е тази, в която учител от университета води със себе си няколко момичета и момчета с микробус на екскурзия през пустинята.

Вечерта те се натъкват на вампири, глозгащи убит на пътя полицай. Американчетата очевидно сериозно се връзват на номера с вампирите, защото момичето на предната седалка успява да седне отзад за по-малко от 3 секунди и то без да си сваля колана.

Доста гнусни шоута са и тези, в които лекари правят публична аутопсия. Напоследък е популярно шоу, в което звезди се затварят в къща насред джунглата и се опитват да преодолеят зависимостта си към наркотиците, например. В периода на детоскикацията всичките им кирливи ризи излизат наяве, че дори и по-зле.

Тъй като в къщичката няма тоалетна, звездите се изхождат в чинийки и тези чинийки биват показвани в близък план, за да може простолюдието да види, че в лайното на звездите няма нищо звездно.

Странни резултати получава едно риалити шоу, наречено „The Swan“ (Лебедът). В него се избира ощетена от природата дама и след серия пластични операции тя се превръща от грозно патенце в красив бял лебед.

Много як бонус за пичовете, които са си хванали за гадже момиче тип „питбул“, а след има-няма три месеца при тях се завръща топмодел. След първия сезон на шоуто се получават купища негативни писма от... мъже, които уж трябва да са основна аудитория на шоуто. В същото време, жените остават много доволни.

В „I Want A Famous Face“ по MTV, пъпчиви тийнейджъри близнаци си пожелават да изглеждат като Брад Пит и за целта се подлагат на пластична операция. Ако успеете да издържите цялото филмче, едва ли ще се подложите някога на пластична хирургия. Има и друго шоу, където мъже стават жени, но аз лично не издържах сюблимния момент с рязането на пениса.

Оказа се, че за да стане жена, един мъж, освен че трябва да кръцне пениса си, ще трябва да се прости и с няколко килограма мазнини по специфични части на тялото. След като заприлича на транжирано пиле, цялото в шевове и подутини, риалити „жертвата“ отива да си почине, преди камерата да заснеме момента с махането на превръзките. Без мен този път.

Няколко мазохистични опита на Джони Ноксвил раждат нова вълна в риалити жанра.

През 1997 мистър Ноксвил си слага бронежилетка и се прострелва с пистолет от 10 см разстояние. След като оживява, става идол на цяло поколение идиоти и се раждат шоута като Джакас, Дърти Санчез и Дъ Дюдсонс.

Героите общо взето се чудят как да се осакатят, докато си късат ушите с куки за риба или си заковават ръцете за дъски, залепват си пенисите за маса и ги бият с жилави пръчки, играят на дартс с корема на свой приятел, пробват да прескочат къща с фолксваген Голф и завързани очи.

Единият пич си чупи гръбнака на два пъти при опасни каскади, но това не го спира да продължава напред. След всички тези неща, родното шоу на бившите биг брадъри Найден и Гроши „No Connection“ е като в девета глуха. Ако Найден си завре запален вибратор в гъза, ще успее да се класира (евентуално) за Джакас поддръжник номер едно на Балканите.

Говорейки за брутални неща, пак стигаме до циниците в риалити жанра – японците. Ако си спомняте Насуби от началото на този материал, знаете за какво става дума.

Японската Paradise TV e една от най-популярните в Страната на изгряващото слънце. Там можете да видите как голи майки готвят със собствената си кърма вместо с краве мляко. Особено „смешна“ е скритата камера с мъж и жена, които правят анален секс. Смешното идва в момент, в който мъжът разбира, че жената всъщност има пенис и въобще не е жена, въпреки апетитните гърди.

На голям рейтинг се радва и шоу, в което хипнотизират жени и ги карат да правят „мръсотии“ с други мъже пред очите на приятелите им.

Virgin Show“ обаче е един от върховете на секс риалити жанра. В първата част на шоуто за девствени няколко мъже и жени се събличат голи и трябва да познаят кой от тях е девствен.

Това е лесно - като се види кой е най-непохватен, докато прави фелацио, например. Във втората част на шоуто девственикът губи невинността си.

Разбира се, в 90% от случаите девствениците са жени, като след сексуалната интервенция показват на зрителите кръвта, за да се убедят, че хименът е бил разкъсан успешно. Героиня на шоуто коментира, че тъй или иначе девствеността се губи веднъж в живота и събитието е уникално, така че защо да не го сподели с няколко милиона зрители.

Въобще, раждането на дете или овчица по телевизията, наред с порното, са отдавна безинтересни неща. Ако ще е порно, нека да е риалити, ако ще е шоу, нека да е риалити, ако някой умира, по-добре да го направи по телевизията.

Имам странното чувство, че скоро хората ще започнат да се самоубиват и да разпространяват филмчетата по Интернет, защото следващата стъпка на риалити жанра е именно прекрачването на тънката граница телевизия, морал, закон.

Сори, моралът вече е прекрачен и умъртвен. Законът може да се промени под натиска на милионите зрители. Кеф ти евтаназия, кеф ти телевизия.

На мен лично не ми пука за това, признавам си. Ако нещо не ми хареса, сменям канала. Много от нещата са ми интересни, както и на вас. Очаквам следващата серия на Биг Брадър, която може би ще се казва вече „Шоуто на Труман“. 

Ако не си гледал този филм, бягай до видео клуба и си го вземи. Ще видиш какво ни чака скоро.

*Реалността хапе

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание