Реклама / Ads
34| 25352 |24.03.2010 ИНТЕРВЮ

Диана Щерева: Биг Брадър е огледало на кризата в българското семейство

.
Диана Щерева Източник: frognews.bg
Двойките в шоуто не са представителна извадка на българското семейство, а сбор от крайни типажи. Има хора с много потенциал, както и такива без никакво бъдеще, убеден е психотерапевтът.
 
Диана Щерева е семеен психотерапевт с богат опит. Според нея моделът за българско семейство е тотално променен днес, но въпреки нестабилността му то нямам как да не оцелее занапред.

Интервю на Преслава Преславова

- Стартира първият семеен "Биг Брадър" и в къщата вече има 11 семейни двойки – според вас може ли да ги наречем представителна извадка на българското семейство?

- Представителна извадка е твърде силно казано за тези семейни двойки. Но забелязах, че хората, които са направили селекцията са се постарали да изведат наистина различните типажи сред българите, които съществуват в зависимост от социална среда, и от взаимоотношенията, и от възрастта, дори. И този избор на различни типажи ми се струва доста позитивен. Представителна извадка в твърде силно определение, твърде обобщено. Не съм привърженик на такива силни и грандиозни обобщения, защото смятам, че всяко семейство носи свои, индивидуални черти. "Биг Брадър Фемили" е огледало по-скоро на кризата в българското семейство. Според мен там има и двойки с много потенциал за развитие. Не говоря за най-възрастните в шоуто, които са очевидния добър пример за двойка, но има други участници с бъдеще. Естествено, има такива семейства в шоуто, които изглеждат много разрушителни, несигурни и фалшиви. И това са различните типове взаимоотношения, които съществуват в нашето общество. И отразяват личната криза на българите.

- За какво говори тази селекция? Доближава ли се до средно статистическото българско семейство?


- Не, тази селекция се различава доста от този познат модел. По-скоро това са доста различни, ексцентрични и нестандартни български двойки. И това е логиката на това шоу – да се търсят крайни типажи, както хора, така и взаимоотношения, така и семейства. Защото средно-статистическото българско семейство допускам, че би било твърде безинтересно за българския зрител.

- Добре, на базата на тези типажи от "Биг Брадър", пък и от практиката ви като терапевт можете ли да кажете какво се променило в българското семейство днес?


- Промяната в българското семейство е огромна през последните 20 години. От традиционно, то е станало първо много разнообразно, второ – експериментиращо и търсещо. Най- малкото нивото на разводите се е повишило драстично в сравнение с преди 20 години, когато те бяха минимален брой. В момента много от българските семейства са преживели развод поне веднъж и това е една от промените. Естествено, ценностите са се променили, броят на децата се е променил, това че повечето хора живеят без брак и не го приемат като проблем също е една от важните промени.

- Накъде отива ценностна система на българското семейство. Има ли разпад на семейните ценности, на морала според вас?


- Разбирането за морал отпреди 20 години не е актуално днес, не би било адекватно за днешния ден. В тоя смисъл – да, има девалвация на семейните ценности, но има и необходима промяна. Защото хората се променят, животът се променя, средата се променя и няма начин това да не се отразява и на ценностите в семейството.

- Какви са най-често срещаните проблеми в една българска двойка? Според информация на "Биг Брадър" 80% от българите не са щастливи в съвместното си съществуване – какви се причините?


- Щастието за българина е една химера, нещо далечно, нещо идеално, което е някъде там, но не и тук в нашата реалност. По принцип хората днес са по-малко щастливи и то не е само от икономическата и политическата ситуация, ами от начина, по който гледаме на света и от всичките неща, които сме преживели до тук. Едни от най-често срещаните проблеми, с които хората идват при мен са проблемите с децата. Разбира се, финансовите проблеми ужасно много се отразяват на семейните взаимоотношения. И като говорим за семейните ценности – днес много по-често се срещат изневерите. Но, ако погледнем по-дълбоко в нещата, ще открием, че проблемите на съвременното бг семейство са в трудността да се функционира в близка интимна връзка. Българите (вероятно и други нации по света днес) изпитват все по-голяма трудност да бъдат близки с хората до себе си, с партньорите си и в тоя смисъл да ги използват по предназначение.

- Това означава ли, че в известен смисъл се чувстват по-добре сами и ги е страх от постигане на някаква близост?


- Да, страхът е водещото чувство и аз си мисля, че това е илюзия, че човек се чувства само по-добре. Това е някаква черупка, някаква защита от болката, която се случва в интимните отношения. Но не бих казала, че това е щастието. Щастието е наистина в това да имаш близък човек до себе си, с който да можеш да споделяш.

- Успявате ли да помогнете на повечето от семействата, които идват при вас да разрешат проблемите си?


- Аз мисля, че всяко семейство си има своя ресурс за промяна и своя ресурс да се справя с трудности и с кризите в личния си цикъл в живота. Нашата работа не е непременно свързана с това да съберем хората – понякога да се разделят по добър начин е много добра цел в терапевтичната работа със семейства. Дори в "Биг Брадър" има едни бивши съпрузи с детенце (от двете фалшиви двойки), при които раздялата се е случила по лош начин и това безспорно се отразява на децата и ги травматизира за цял живот.

- Вие казахте, че промените в българското семейство се определят от промените на времето,в което живеем. Но все пак, зад днешната  му нестабилност не стоят ли и лошите условия на живот у нас?

- Безспорно се отразява, защото нещата се взаимно свързани. Но не знам кое е яйцето и кое е кокошката. Дали ситуацията в семейството рефлектира и отразява ситуацията в държавата или е обратното. Истината е, че ситуацията в държавата е толкова объркана, защото самите ние сме толкова объркани, толкова тревожни, толкова несигурни и ужасно уплашени. И съответно създаваме такива семейства, създаваме такова общество, избираме си такива политици.

- Какво трябва да се направи, за да се помогне за българското семейство да оцелее, да се спаси от разпад?


- Ако се повиши сигурността в хората като индивиди, това ще се отрази на способността им да създават връзки и на начина, по който градят семействата си. А това може да се случи чрез стандартни икономически и политически мерки, които да създадат условия хората да имат работа, да се чувстват добре.

- Помага ли на българите със семейни проблеми говоренето, споделянето с приятели, с терапевт?

- Комуникацията дава възможност на хората да изградят връзката, да напаснат двете си различни гледни точки за света. Комуникацията е жизнено важна за изграждането на една връзка. Говоренето с приятел помага в това човек да се чувства приет, да се чувства част от една общност. Но говоренето с терапевт е съвсем различно, защото терапевтът за разлика от приятелите, трябва да остане неутрален. Но комуникацията е много важна за едно семейство, както и да има много и различни видове връзки с външния свят – приятелски, с колеги, с разширеното семейство. Тези връзки носят много информация, хранят семейството с нещо ново и му дават възможност да се развива.



 Семейство Кузмови имат най-голям шанс да стигнат до финала

- Коя е тази двойка от "Биг Брадър", която има най-много потенциал за развитие и най-големи шансове да стигне до финала?

- Това е такава двойка, в която все пак има някаква близост, някаква интимност, която се вижда. Такова е семейството на погребалния агент - Кузмови, което е доста странно, но вътре в него има близост, има и взаимност. Кузмови хем са интересни хора, хем са нетипични, хем има топлина в техните взаимоотношения, има семейство.

- Как ще коментирате семейство Трифонови, в което мъжът казва какво да се прави, а жената е послушна домакиня?


- Това е твърде поляризирана семейна двойка, въпреки че вероятно има известна стабилност и сигурност, но там няма развитие.


В семейство Трифонови няма да има развитие

- Каква е прогнозата за двойката на стриптизьорката Анджелика Петрова и съпруга й Радо?


- Не искам да звуча грубо, но смятам, че тази жена си е намерила продължението на тялото си – и то е един пенис. Не смятам, че тази връзка има бъдеще. Просто, защото нямам усещане, че там има връзка – по-скоро има една жена, която доминира над мъж, който няма нищо против да бъде доминиран. Това е една такава симбиоза – аз съм част от теб, ти си част от мен, но ние не сме отделни същества, които имат връзка.


Връзката между еротичната звезда Анджелика Петрова и съпруга й няма бъдеще


- Как ще се развият отношенията мeжду Кристина и Масимо Леомани - милионерите ?


- Тази двойка има възможността тепърва да се опитва да създаде връзка или да види колко безсмислена и празна е връзката им. И "Биг Брадър" е чудесна възможност двамата партньори да тестват дали от това ще стане връзка или не.


Кристина Леомани има шанс да тества дали ще проработи връзката й

- А на какво се дължи особено високото самочувствие на повечето от участниците в "Биг Брадър" ?


- Самочувствието на тези хора идва от липсата на реална преценка за себе си. От идеализацията на някаква част от себе си. Дори зад едно такова огромно на пръв поглед самочувствие седи едно много, много ниско самочувствие, ужасно много несигурност. Ето, момичето от Русе проектира всичките си ценности върху външния си вид и красотата. Сигурно тя има много други качества, които загърбва, не ги развива. Човек има навика да атрибутира върху едно свое качество много голямо значение и много смисъл. Аз, обаче не мисля, че човешкото същество е толкова просто и еднопланово.
 
- Какви са качества на едно съвременно българско семейство?


- Трябва да има диалог, да има близост, да има топлина, да има любов. Преди всичко е важно да има любов, да има творчески потенциал в едно семейство – да се учат един от друг, да си позволяват да бъдат различни, дори да има конфликти. В едно семейство е много важно да има конфликти, но такива, които се водят с любов и уважение. По този начин човек позволява на другия да е различен от него, така се развиваме, така творим.

- Оптимистична ли е прогнозата за оцеляването на бг семейството в бъдеще?


- Няма шанс да не оцелее българското семейство и семейството по принцип, защото то е едно базова структура, която дава шанс за сигурност на хората и дава началото на живота. Семейството дава деца, дава продукт - без семейство няма деца. В едно фрагментирано семейство, в което родителите са разведени те продължават да са семейство, грижейки се за своето дете. Българското семейство със сигурност ще се промени в следващите години - ще стане много по-подвижно, бракът като институция ще е все по-рядко срещан, ще отпадне може би. Прогнозата ми е за повече свобода във взаимоотношенията, по-малко вярност, но въпреки това повече близост и сигурност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 13004 |10.06.2009 Археологът Диана Гергова: Държавата е мащеха на историята на народа . 35| 13624 |03.05.2009 Режисьорът Андрей Слабаков: Форматът Биг Брадър е измислен от садист . 6| 15818 |20.10.2008 Диана Димитрова: Искаха да удавят Китов в половин капка вода . 10| 29893 |26.10.2007 Диана Любенова: Някои български политици имат крайна сексуална ориентация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads